Quantcast
Channel: Blog feed for the "effektkartläggning" tag
Viewing all 865 articles
Browse latest View live

Martin Flennfors vann 2 FBTB-plåtar

$
0
0

I mars utlyste vi en tävling där priset var två biljetter till FBTB. Årets vinnare heter Martin Flennfors, en UX-student från Alingsås.

Hej Martin och grattis till vinsten! Berätta lite mer om dig själv.
– Jag bor i skogen utanför Alingsås med två pojkar och tre katter. Jag läser andra året på User Experience Design vid Högskolan i Skövde. Utanför studierna gör jag lite små design/layout-uppdrag när tid finns.

Var har du förväntningar inför From Business to Buttons den 15 april?
– Jag har höga förväntningar och jag tycker det ska bli riktigt kul att inspireras av och kanske mingla med några av branschens främsta!

Vad ser du mest fram emot?
– Att årets upplaga fokuserar kring hållbarhet och med en sådan ikon som Al Gore kunde inte passat mig bättre då jag själv tycker att saker som ekologi, hållbar utveckling och djurrätt är extremt viktiga saker att alltid ha med sig - det är dags att vi börjar ansvara för allt levande och slutar tänka kortsiktigt. Ur mitt UX-intresse kommer det främst bli kul att höra den ruggigt kompetenta Margaret Gould Stewart, men listan kan göras lång.

Den 11 april stänger biljettförsäljningen till From Business to Buttons, har du inte köpt biljett ännu? Gör det så snart som möjligt och säkra din plats.


Enkla idéer med stora resultat – pendling i Denver

$
0
0

Det är inte de största, mest galna och innovativa idéerna som kommer förändra en stad till att bli mer hållbar. Det är inte så man skapar Smarta städer. Det börjar i det lilla, ibland i något så enkelt som att ställa frågan: Hur får vi fler pendlare att ta tåget istället för bilen?

Hur skapar man egentligen en ”Smart stad”? Det finns en uppsjö av definitioner och alla verkar ha sin uppfattning om vad som innefattas i konceptet. Men istället för att skriva om vad det är och inte är vill jag gärna beskriva ett konkret case från staden Denver, som vi hjälper att blir en smartare stad. Ett exempel som jag faktiskt jobbat med och utvecklat genom att arbeta med service design som verktyg.

Ett av de projekt jag arbetade med i Denver var Park-N-Ride, enkelt förklarat: pendelparkeringsplatser. Det är stora parkeringshus på fem eller fler våningar som ligger i anslutning till buss- eller pendeltågstationer längs huvudlederna in mot stadens centrum. Målet med dem är att fler ska ställa bilen på morgonen och åka kollektivt in till arbetet. I Denvers hållbarhetsmål fanns bland annat önskemålet att öka nyttjandet av Park-N-Ride. Vilket skulle göra staden bättre på fler sätt: bland annat för mer effektiv användning av infrastrukturen av staden – alltså färre trafikstockningar med köer och bättre nyttjande av tågen som går. Vi hann så långt som att göra user research och konceptskisser på ett fåtal dagar.

Intervjuer i 4 garage

Vi började med att kontakta Denvers mycket duktiga statistiker. Staden har stenkoll på hur människor rör sig i staden: gående, med bil och med cykel. Baserat på den statistiken fick vi reda på att 70 procent av pendlingen utgörs av människor som kör ensamma till jobbat. Inkluderat fotgängare, kollektivresenärer och cyklister. Den siffran ville vi påverka.

Vår hypotes var att om staden kan ge relevant realtidsinformation på rätt ställe – och vid rätt tillfälle – skulle vi kunna påverka människor att ställa bilen vid en Park-N-Ride. För själva systemet och grunden fanns redan där: flera stora parkeringskomplex med avfarter från motorvägarna, precis i anslutning till en tågstation. Och med den hypotesen i bakhuvudet besökte vi fyra olika Park-N-Ride-garage för att intervjua användare om deras drivkrafter och motiv för att använda – eller inte använda systemet.

Massor med intervjuer

Vi lärde oss mycket av intervjuerna. De flesta vi talade med använde systemet ibland, när det passade. Man ställde bilen för att man såg hälsofördelar med det, men det kunde också vara säkerhetsaspekter. Som att vintern kunde vara riktigt snöig och därmed innebära en säkerhetsrisk.

När användarna körde bilen hela vägen till jobbet berodde det ibland på att de hade saker i bilen som var tunga att bära av och på ett tåg. Men det kunde också vara att det utanför parkeringshuset inte fanns information om P-huset var fullt eller ej. En kvinna berättade att hon ibland hade varit tvungen att köra igenom fem våningar i två parkeringshus bara för att upptäcka att det är fullt, köra ut på motorvägen igen och välja nästa Park-N-Ride innan hon hittade en ledig parkeringsplats.

En annan ville inte stanna för att det saknades riktigt gott morgonkaffe vid pendeln. Sällan var det en pengafråga, många i Denver får pendlarkort som en förmån av sin arbetsgivare.

90 Uberresor för research

När jag bodde i Denver intervjuade jag också runt 90 Uberchaufförer. Varje resa blev ett tillfälle att förstå vardagen ur ett medborgarperspektiv. De flesta av dem hade inte använt Park-N-Ride och för dem som aldrig använde var det ofta en fråga om dålig kännedom i kombination med bekvämligheten eller det personliga utrymmet bilen erbjuder, som hindrade dem från att använda sig av pendlingsparkeringarna.

Med denna kunskap i bagaget började vi konceptskissa. Det vi kom fram till var att bilförarna behövde information i specifika beslutspunkter – när de kommer till avfarten för Park-N-Ride skulle de få information som fick fler att svänga av och ställa bilen.

Foto: David J Corcoran

En lösning var att utforma realtidsskyltar några km ifrån själva avfarten till pendelstationen som ger föraren aktuell information om kö-läget framför och hur lång tid tåget tar. Det är inte kö hela dagen, men kör du in till jobbet vid de mest trafikerade tiderna är det nästan alltid trafikstockning. Detta ger en uppdatering för resenären om att det finns tid att spara om du ställer bilen och väcker dessutom tanken innan beslutet om att köra av måste fattas.

När resenären kommit närmre och befinner sig vid den faktiska avfarten får de information om lediga platser i parkeringshuset. Det ger dem en indikation om det är värt att svänga av eller att köra vidare till nästa Park-N-Ride. Vi föreslog också att man borde ge bilföraren realtidsinformation om när nästa tåg går från perrongen. Ingen tycker ju om att stress i onödan, på detta sätt vet resenären om det är 2 eller 15 minuter till nästa tåg går och kan anpassa sin körning (och välmående) efter det.

Nu börjar resenären närma sig parkeringsgaraget. Då får hen lite mer information om hur lång körtid det är beräknat innan man är framme vid stationen och antalet lediga platser i garaget. Man får också reda på när nästa, samt näst-nästa tåg kommer och även viken typ av service som finns där; i detta exempel är det café och wifi.

Nu är bilföraren framme. Att investera i smarta lösningar inne i parkeringshuset ger enkelt en vy som visar på vilket plan man hittar parkeringsplats så att man inte snurrar runt och letar i onödan.

För att få reda på vad smarta skyltar kan göra och vilka aspekter som är viktiga att tänka på i utförandet talade med Trafikverket i Sverige. Det finns långtgående försök med smarta skyltar bland annat längs E6:an mot Göteborg, men de är inte lika vanliga i USA.

När vi var klara med skisserna gjorde vi även en storyboard som vi presenterade för statstjänstemännen.

Det vi har gjort är enkla lösningar, men som inte finns idag. Det är inte helt galet kreativt och vilt – för Denver handlar det om att skapa ett realistiskt investeringsunderlag och att visa hur en lösning ska utformas för att göra skillnad och skapa effekter.

Vi på inUse bidrar med att förankra idéer i riktiga behov samt att testa och prototypa. Att hitta på roliga och innovativa idéer är inte alls svårt i en sådana här miljö om du är interaktionsdesigner. Det svåra, och det som verkligen gör skillnad är att koordinera de många initiativ och idéer som redan finns. Att undersöka medborgarnas behov och nytta av initiativ och se till att lyfta de som kan göra verklig skillnad. Det har varit en av de stora utmaningarna för mig personligen. För staden, tjänstemännen och invånarna sitter redan på miljontals idéer, det är vårt jobb att få dem att hända och se till att nyttan verkligen uppstår i användningen.

Vill du arbeta i Denver-teamet? Lämna in en intresseanmälan redan idag. Eller vill du att vi kommer till ert kontor och berättar mer om vårt samarbete med staden Denver och Panasonic? Mejla Pia-Karin Åkesson.

Webbdagarna 2016 med Kunden i fokus

$
0
0

Trots det lite klyschiga temat så lyckas Webbdagarna i Stockholm leverera en blandning med både inspiration och matnyttigt material.

Webbdagarna i Stockholm förra veckan var som vanligt två dagar och med ett stort deltagartryck. Temat för året var Kunden i fokus. Något som alla såklart säger är viktigt, men antagligen rätt få lyckas med.

Jag tycker att programmakarna för Webbdagarna lyckades leverera en bra mix. Från de stora talarna på scenen till de mindre kunskapsspåren – flera med tydligt design- och UX-fokus (Yäy!).

Våga väcka känslor

En röd tråd jag personligen snappade upp var att många tryckte hårt på att vi som arbetar med webben bör – eller snarare måste – väcka kundens känslor. Vare sig du är ansvarig för ett intranät och har interna användare, säljer småpryttlar till konsumenter eller ska få patienter att hitta rätt i en vårdguide så ska ditt innehåll och/eller din design väcka känslor.

Det funkar helt enkelt inte längre att vara:

  • Tråkig. Väcker ditt innehåll inget engagemang så kommer din användare snabbt att scrolla förbi till nästa ”grej”, eller ännu värre – till din värsta konkurrent. Skapa historier i god storytelling-anda och få folk glada eller i alla fall mer positiva så konverterar de bättre – vare sig de ska klicka på ”Köp” eller läsa mer om er senaste företagsinterna nyhet. Om detta talade Nathalie Nahai, i ett för övrigt mycket bra föredrag om hur du utformar webben för att tillfredställa kundens hjärna.
  • Aggressiv med Köp-pushar. Som konsument har du ofta ett hum om vad du är ute efter redan när du besöker en sajt. Men de flesta av oss vill gärna klicka runt lite på egen hand utan att tio olika, men relativt enformiga, säljbudskap poppar upp. Spotifys Rahul Lindberg Sen höll ett underhållande pass om att brygga sin egen ”Customer Relation Sauce” för en långvarig kundrelation.
  • För traditionell. Användarna vill i större utsträckning ha mer ”bang for the buck”. Det räcker inte med att spamma dem eller med att ha en katchig reklamjingel. De vill ha en dialog med dig och bli inspirerade av det du förmedlar, menade Vigor Sörman på Splay.

Satsa framför allt på att väcka en reaktion hos dina användare. Målet bör vara att de ska lämna din webbplats med en annan känsla än då de först klickade in. Och det kanske är att närma sig kärnan av temat; Kunden i fokus. Att få kunden att känna något inför er pryl, tjänst eller vad ni än tillhandahåller. Men hur gör man då? Hur vet man vad kunden verkligen tycker är roligt, underhållande, inspirerande och ett bra säljbudskap? Ett sätt är att ha en bättre dialog med dem i vardagen; på Facebook-sidan eller på sajten. Jag tror dock att den bästa investeringen är ett grundligt förarbete där du förstår dina användare. Det finns flera sätt att göra det, Effektkartläggningär ett och Customer Journey Mapping är ett annat verktyg.

Hur nöjd är jag?

Då är ju den självklara uppföljningsfrågan: Hur väl lyckades Webbdagarna med sitt tema? Att sätta mig, kunden i fokus. Här kommer en mycket kort analys:

  • Jag hade inte tråkigt, innehållet på scenen fick mig att sitta kvar i stolen på Waterfront och lyssna. Jag har valt att skriva denna bloggartikel för att föra innehållet vidare – typiskt beteende för den som lyckats i sin Storytelling. (Tack Natahalie Nahia!)
  • Jag blev inte utsatt för några aggressiva köp-pushar. Kanske eftersom jag redan köpt min biljett och Webbdagarna inte försökte sälja på mig något mer under själva konferensdagarna. Att jag är nöjd borgar ju även för att de lyckats blanda ihop en bra kundrelations-sås och att jag konverterar även nästa år.
  • Traditionellt tråkigt…? Visst, det var inga nya helt galna inslag. Men jag förväntar mig inte det när jag ska på konferens. Jag trivs med att sitta ner och lyssna till grymma talare. Dialogen tycker jag var på topp: Jag twittrade väldigt mycket (även från toan) vilket måste inneburit att jag ville dela med mig av sådant jag såg och hörde – vilket torde vara Webbdagarnas mål. 

Tack för denna gång Webbdagarna. Vi ses säkert nästa år. 

(Fotograf toppbild: Martin Fälström, Webbdagarna )

Apples nya algoritm ska förhindra fylle-sms

$
0
0

I kommande iOS-uppdatering kan det finnas en uppdatering som märker av när du är berusad. Då tar din iPhone egna initiativ och stänger ned funktioner som kan vara känsliga för dig att använda.

I förra veckan höll Apple event och berättade om flera nyheter. Både nya lurar och uppdateringar i operativsystemet iOS är redan släppta. Eftersom den nya telefonen inte innebar några revolutionerande innovationer började många journalister redan nu snoka om framtiden. I efterspelet har en utvecklare i Asien som analyserat koden i betaversionen av iOS 9.4 hittat en del intressanta saker. Där det mest roliga är en funktion som snabbt fick hashtagen iDrunk på sociala medier.

En samling funktioner

Vad man hittat är att Apple tagit fram en algoritm som ska kunna märka av när användaren har druckit för mycket och då kunna spärra vissa funktioner på iPhones. Det rör sig till exempel om Messenger och telefonboken.

Efter att informationen kommit ut på bland annat Techcrunch har det spekulerats vilt på utvecklarforum om hur algoritmen ska funka. De flesta verkar tro att den kommer att använda sig av positionering – är användaren nära en bar eller besökt/checkat in på en spritaffär? Men många tror också att accelerometern kan komma att användas för att mäta hur användarens rörelsemönster ser ut. Några till tipsar om att iPhones borde kunna börja göra textanalyser och snabbt märka av ökande antal skrivfel – hur ofta måste autocorrect användas? Skiljer det sig från det ”vanliga” användningsmönstret?

Liknande appar på marknaden

Det finns redan nu ett antal appar som har liknande funktioner: att man som användare till exempel kan spärra Messenger och andra kommunikations-appar under ett antal timmar. Exempel är Designated Dialer och Drunk Lock för Android. När de sistnämnda är aktiverad måste användaren lösa en rad matematiska problem för att låsa upp de sociala funktionerna igen.

Kruxet med dessa är ju dock att användaren måste göra inställningen innan alkoholintag, och glömmer man det är det fritt fram att härja loss bland kontakterna. Detta gap hoppas Apple kunna fylla, där deras algoritm själv kommer att spärra telefonnummer, sociala medier, överföringar av pengar mellan konton och en anpassad stavningskontroll.

We’re flying in our CEO

$
0
0

At this year's From Business to Buttons our CEO Kjell Persson will take the stage to talk about how to design smarter cities.

Our CEO Kjell Persson is right now working in Denver, with Panasonic, to help City of Denver become a smarter and more sustainable city. He has been there since this autumn and is involved in several projects to create great sustainable digital solutions and services.

Designing Denver

For From Business to Buttons on April 15th we called him home to Sweden and invited him to share the Denver story on stage. At the conference he will be talking about how to design sustainable cities. He will share his experiences from working with Panasonic and the City of Denver on the implementation of a process to create impactful projects that can be well executed. Key in the Denver approach is the use of Impact Management and Service Design at the highest decision level.

First hand knowledge

You will learn how we, as designers, can go from idea – to project – in the smart city era and which tools we can use to be a part of the change. You will get first hand-information from an enormous project that has the potential to change a whole city.

No ticket yet? Buy it before April 11th when we close ticket sales. You can check out rates and the detailed program for the day on our conference site.

Idag välkomnar vi Jessica Bjermer

$
0
0

Jessica Bjermer är en av de nyaste konsulterna på inUse. Hon är en fullfjädrad nyhetsbrevsexpert med förkärlek till Effektstyrning.

Berätta lite om din bakgrund Jessica!
– Jag pluggade till interaktionsdesigner på Malmö Högskola och slutade där 2008. Jag kommer nu från en tjänst på Apsis där jag arbetat sedan 2009. Jag blev först anställd för att se över, och ja, faktiskt göra deras guider, från grunden. Men eftersom jag är interaktionsdesigner har jobbet sedan dess skiftat fokus för att handla mycket mer om användbarhet i systemet. Jag jobbade mycket internt med att alla skulle förstå vikten av användbarhet.

På vilket sätt gjorde du det?
– Genom att öka förståelsen för användarna och hur man arbetar för att ta reda på vad de vill. Jag gjorde mycket användningstester och införde även ett effketstyrt arbetssätt på utvecklingsavdelningen där jag arbetade.

Varför sökte du dig till inUse?
– Jag har varit nyfiken på inUse i några år och även läst böcker som Jävla Skitsystem, Användbarhet i Praktiken och Effektstyrning av IT. Jag har trivts väldigt bra på Apsis, men eftersom jag varit där länge och det stundtals var tungrott att arbeta som designer där ville jag göra något nytt. Jag har också saknat likasinnade att utvecklas tillsammans med, jag var den enda på Apsis som arbetade med UX så detta är något helt annat.

Vad är har du gör förväntningar/förhoppningar på livet som konsult?
– Det ska bli väldigt roligt att inte bara arbete med en enda webbapplikation utan att ha flera olika typer av projekt. Jag ser också fram emot att arbeta med kunder som verkligen förstår vikten av god användbarhet, jag tror kännedomen och insikten är större hos dem som kommer till oss. De förstår varför det behövs på ett helt annat sätt.

Design och hållbarhet: Vi kan göra skillnad

$
0
0

Samhället och världen vi lever i står inför enorma utmaningar. Det fina är att vi – som designers – har en unik möjlighet att använda vårt kunnande för att knuffa utvecklingen i rätt riktning.

Förra veckan fick jag en fråga om årets tema på From Business to Buttons: UX, Service Design & Hållbarhet? Hur hänger det ihop?

Vi som designers har en unik möjlighet att påverka – i många avseenden är vi med och aktivt formar världen vi lever i. I vårt hantverk kombinerar vi verksamhetsmål med kunskap om hur människor fungerar, och skapar lösningar utifrån tillgängliga tekniska möjligheter. Ibland blir resultatet ett super-avancerat IT-system, och ibland ett schema på en anslagstavla i lunchrummet. Ofta blir det kombinationer av fysiska, organisatoriska och digitala lösningar som tillsammans ger användaren en bra helhetsupplevelse, och verksamheten ett bra resultat.

Som designers gör vi hela tiden val när vi utformar lösningar på de utmaningar vi tar oss an. Våra val påverkar människors vardag, deras välbefinnande, och hur de agerar. Vi kan använda vårt kunnande för att knuffa världen i rätt riktning.

Vi som designers kan skapa lösningar som påverkar människors beteende. På inUse har vi till exempel jobbat med Panasonic och City of Denver för att hjälpa staden på ett strukturerat och målmedvetet sätt för att blir en mer hållbar stad. I uppdraget ingår exempelvis lösningar som syftar till att fler människor ska välja att ställa bilen på pendelparkeringen och ta tåg eller buss in till stan, eller att välja cykel framför bil. Vi har också jobbat med E-On för att ta fram en lösning för “Smarta Hem”, som både underlättar energibesparingar och ökar medvetenhet hos konsumenten. Det finns massor av spännande utmaningar att ta tag i för den som vill.

Vi som designers kan välja att inkludera. Vi kan verka för att de lösningar vi jobbar med kan användas av alla, oavsett ekonomiska förutsättning, funktionsuppsättning, eller var man bor i världen. Fler borde lyssna på människor som Patricia Moore, Pär Lannerö och Sara Lerén. Utöver den rent rättvisemässiga aspekten så blir mänskligheten som kollektiv smartare när alla har möjlighet att bidra...

Vi som designers kan säga nej. Vi kan välja om vi vill designa saker som i våra ögon gör världen till en sämre plats eller ej. På inUse har vi hela tiden en levande diskussion om vilken typ av kunder och vilka projekt vi vill arbeta med – och du som individ har alltid rätt att säga nej om ett uppdrag går emot dina egna värderingar.

Vi som designers kan! Precis som Jeff Veen påpekar i en intervju inför årets From Business to Buttons, “Designers and developers have the tools and training to make a lasting impact”. Vi har precis det kunnande och de verktyg som behövs för att göra skillnad.

...

Om du tycker att detta område är lika spännande som jag gör. Häng med på årets From Business to Buttons. Biljetter kan köpas till och med måndag.

Har du fler exempel på vad vi som designers kan göra för att bidra till en bättre värld? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till mig på johan.berndtsson@inuse.se

Sju sätt att jobba effektivare med Sketch

$
0
0

Jag använder nästan bara Sketch för mitt arbete. Enkelt program i sitt grundutförande – men det finns plugins och tricks som gör att du kan jobba så mycket snabbare!

Från att ha gjort all grafisk design i Photoshop och Illustrator har jag sedan ett år tillbaka i stort sett uteslutande bara jobbat i Sketch. I sitt grundutförande är Sketch ett enkelt men väldigt kompetent program, men en del funktioner kanske saknas. Men frukta icke. Bohemian Coding som utvecklar Sketch samlar alla plugins på ett ställe och där hittar du det mesta du kan önska.

I det här blogginlägget listar jag fyra plugins jag använder som gör min vardag som visuell designer enklare och effektivare. Jag listar även några inbyggda funktioner som jag använder mig av i samma syfte. 

Craft – inget mer Lorem Ipsum & bildgooglande

I min roll som visuell designer vill jag oftast designa med så verklighetstroget innehåll som möjligt, både vad gäller text och bild. Det är inte alltid möjligt att få tag i skarpt material från uppdragsgivaren men då gillar jag att ha så varierat innehåll som möjligt.

Craft från inVision är mitt val här. Med några få klick populerar jag boxar med bilder, som fiffigt nog är kategoriserade. Jag brukar välja att Craft ska hämta bilder från tjänsten Unsplash, som tillhandahåller rättighetsfria, högupplösta bilder. Skulle uppdragsgivaren dessutom älska någon bild så är det bara att använda. Det går också att koppla en vanlig mapp på din dator eller dropbox, men även bildgoogla direkt i pluginet.

Även data som namn, rubriker, artiklar, epostadress, adresser med mera går att lägga in med Craft. En fin-fin detalj är att använda dupliceringsfunktionen som finns i Craft, då inte bara dupliceras och placeras innehållet där du vill utan även datan i Craftboxarna byts ut.

Marketch för detaljerade leveranser

Marketch är ett verktyg som utifrån din Sketch-fil genererar en html-fil som kan fungera som ett stöd vid överlämning av designfiler till front end-utvecklare. Dessutom generar Marketch viss CSS. Ett bra komplement till en vanlig överlämning, även om avstånd som anges ska tas med en nypa salt. Och css-koden bör självfallet ses över av front end. 

Marvel Prototype with Sketch

Jag jobbar oftast med Marvel eller inVision för att göra enklare prototyper vars syfte är att visa den grafiska designen. Marvel har ett bra litet tillägg som automatiserar export och uppladdning till ditt Marvelprojekt.

Sketch Navigator

Det blir snabbt oreda bland artboards och sidor om man inte är grymt disciplinerad. När dessutom grupper och artboards är utfällda i paletten blir det ännu svårare att hitta. Med Sketch Navigator plockar du fram en rullgardinsmeny med cmd+e och kan där enkelt navigera och hitta det artboard du söker.

Snabbare art boardssetup

En enkel tidsbesparare när jag designar sidor för olika skärmar är att välja File/ New From template/ Web Design. Och vips så har du artboards för desktop HD, vanlig desktop, tablet och mobil. Kommer även med en uppsättning text styles och symboler. Det finns även en dryg handfull andra uppsättningar med mallar.

Anpassa dina verktyg

Inte nöjd med verktygsuppsättningen i din toolbar? Högerklicka någonstans i verktygsfältet och välj Customize Toolbar så kan du lyfta ut sådant du inte använder och lägga till eller flytta det du använder ofta.

Visa utan distraktion 

Presentera eller visa alster direkt i Sketch? Cmd+. döljer allt utom dina artboards.

Men den främsta nyckeln till att arbeta riktigt effektivt med Sketch är du själv. Att alltid jobba disciplinerat med namngivning av lager, att gruppera ordentligt, ha ordning på text styles och symboler tycker jag är bland det viktigaste för ett bra arbetsflöde. 

Vilka är dina favoritplugins och bästa tips när det gäller Sketch? Och vad saknar du?


Just one day left – Let’s get this party started

$
0
0

We are doing all the last minutes preparations for the conference tomorrow. Less than 24 hours to go: From Business to Buttons 2016, here we go!

We, the whole inUse team, are incredibly proud and happy to welcome you to From Business to Buttons 2016. Tomorrow, the program will start at 09:00 AM at the main stage on Münchenbryggeriet on Södermalm in Stockholm. Registration starts at 08:00 AM so be sure to arrive in time if you want to avoid a queue.

#fbtb16

Tweets are always welcome during the day, use #fbtb16, especially if you have questions.The same goes for the questions you want to ask the speakers. Our host Karin Adelsköld will keep and eye on the Twitter feed and use the best ones on stage.

FBTB on Television

The whole event will be filmed by Utbildningsradion (UR) and later broadcasted on Kunskapskanalen – just as last year. This gives all you that can’t attend a second chance to see some of the top names in UX, Service Design and Sustainability. We’ll let you know when it will be published on UR Play later this spring.

This means that we will not be offering a live feed of the conference this year, sorry folks.

AW by Yelp

The After Work will start after the program ends on the main stage, at 5:00 PM. It’s powered by Yelp and if you want the full after-party experience, download the Yelp app before you arrive and your good to go.

The experience of a lifetime

$
0
0

A big thanks to every attendee, speaker, inUse staff and partner at yesterdays From Business to Buttons.

One of the most tweeted-about speakers at the conference: VP Al Gore

The conference kicked off at 09:00 AM and ended late last night with an epic after work. It’s extremely hard to summarize a whole conference experience, especially just 12 hours after it ended. My head is still spinning and processing what just happened. But over the next couple of weeks we will publish blog entries on every speakers talk and also some good reads form the workshops.

If you attended you might have noticed a bunch of cameramen (and women). We recorded the talks will give you the chance to re-live some of the best moments on stage. Utbildningsradion (UR) was also at FBTB, they will publish all talks on UR Play later this spring.

On Monday we’ll send out the evaluation and hope you will answer to give us an indication on hot topics and thoughts for next years conference.

If you want to know more right now, we’ve published a whole lot of photos on The FBTB-Facebookpage. You can also check out Twitter, the hashtag fbtb16 trended all day so you have a LOT to read up on there.

Välkommen Sofia Karlsson!

$
0
0

Vår nya vice regionchef och senior service designer Sofia Karlsson har fått en rivstart på inUse. Men helt främmande är det inte: Sofia har tidigare jobbat hos oss.

Det är ett glatt återseende för många på inUse. Sofia Karlsson var mellan 2008–2012 anställd som interaktionsdesignen och strateg på inUse i Stockholm. Hon har precis gjort sin första vecka som anställd igen på inUse och första känslan är positiv:

– Det känns fantastiskt. Det har varit roligt att återse gamla kollegor men också att lära känna alla nya anställda med deras kompetenser och erfarenheter. Jag överraskas också positivt över utvecklingsresan som inUse har gjort sedan 2012. Exempelvis att vi har tre UX Directors, tydligare rollfördelningar och ansvarsområden och en mycket bredare flora av kunder: Vi gör kontrollrum, intranät, tjänster, sajter, appar, användningstester och utvecklar fysiska produkter.

Vad var det som lockade dig i tjänsten som vice regionchef på Stockholmskontoret?
– En del var personalansvaret. Jag har länge känt att jag verkligen trivs bäst när jag får arbeta med att stötta, lyfta och utveckla mina kollegor. Men sedan är detta en tjänst där jag får vara med, och har ansvar för, att utforma och påverka företaget. 

Vad ser du mest fram emot framöver?
– Att lära känna alla, att fortsätta vidareutveckla Stockholmskontoret rent fysiskt och fortsatt utveckla vårt erbjudande till personalen och till kunden – speciellt tjänstedesign-utbudet som jag såklart är extra intresserad av. Det händer också mycket positiva och spännande saker just nu, som ligger i pipen för våren och hösten… men det berättar jag mer om en helt annan gång.

Att skapa reda i röran – Abby Coverts workshop

$
0
0

I samband med From Business to Buttons höll talaren Abby Covert även en workshop om informationsarkitektur. Deltagarna fick djupgående kunskap om struktur, metod, verktyg och konkreta exempel.

“Ej rekommenderat av 8 av 10 läkare”

“Rekommenderas av läkare”

Båda dessa påståenden kan vara sanna samtidigt, men när det gäller information så finns det ingen absolut sanning, bara spinn. Som avsändare bestämmer man inte hur mottagaren uppfattar informationen, men med språk, sammanhang och ordning kan man öka chansen att informationen bidrar till att uppnå det man vill.

Gedigen erfarenhet

Abby Covert är frilansande informationsarkitekt och författare till boken “How to Make Sense of Any Mess: Information Architecture for Everybody”. Abby har lång erfarenhet av att ordna och strukturera upp till synes hopplösa röror med information hos stora företag.

Till exempel en förvuxen och rörig meny hos restaurangkedjan IHOP (tidigare känd som International House of Pancakes), där kunderna hade svårt att hitta pannkakorna. Eller den interna terminologin hos Nike, där varje avdelning hade sin egen definition av samma ord.

En gemensam struktur

Under en heldags workshop med Abby under From Business to Buttons fick bland annat jag på lördagen efter FBTB-konferensdagen ta del av och testa en informationsarkitekts metoder och verktyg.

Informationsarkitektur handlar om hur vi sorterar delar av något för att göra helheten begriplig. Genom bland annat workshops, intervjuer och kortsorteringsövningar kan man kartlägga röran, definiera orden och deras inbördes relationer. Därefter kan man börja strukturera och sortera. Och komma överens, vilket är mycket svårare än att hitta en bra struktur...

Hur är ditt frukstånd?

Det finns oändligt antal sätt att sortera något på. En frukt- och grönsaksaffär skulle till exempel kunna sortera på pris, ursprungsland, alfabetiskt efter latinskt namn, skördesäsong, tillredningstid, ursprungsland eller popularitet. Hur butiken väljer att sortera påverkar både hur man uppfattas och hur begriplig man blir.

Grönsaksaffären som sorterar efter latinskt namn kommer kanske att uppfattas som väldigt seriös, men de flesta av oss kommer att ha svårt att hitta tomaterna. Det handlar också om målgrupp, för en botaniker fungerar kanske den latinska sorteringen utmärkt.

Ibland behöver man rentav vara inkorrekt för att bli begriplig; få butiker har ju tomaten bland frukten eller bananerna bland bären, trots att det är där de rent vetenskapligt hör hemma.

Organiserat

Helt klart är att informationsarkitektur kan vara till nytta inom långt bredare områden än vad man kanske tror. Jag frågade Abby hur hon sorterar apparna i telefonen, och där hade hon inte oväntat det betydligt mer ordnat än mig, men en sak hade vi gemensamt: Mappen  med skräp-appar som Apple tvingar oss att ha installerade.

The tremendous fear of being wrong

$
0
0

Have you ever been in a project where you think they lost their minds? Rational facts are ignored. The project seems unstoppable.
Simon Bennett started his workshop by asking us that question. And everybody has a story to tell about frustrating big waste.

Simon Bennett was one of the speakers at From Business to Buttons. He also ran a workshop that in revolved around the fact that we sometimes are wrong, but have a hard time admitting it. Why does this happend so frequently? Bennett’s answer was: The fear of being wrong! This fear is so deep that it rules our minds, and makes us ignore rational facts. Once we have invested in an idea we quickly get attached to it, and you are no longer open for contradicting facts.

Realizing that you are wrong – and probably have been for a while – is not very pleasant. It hurts and makes you feel stupid and even evil. You don’t want to feel like that! You have to protect yourself. That’s why, says Bennett, warning bells are often ignored in escalating project.

“We will continue. Because I say so!”

But how can we continue against better knowledge? Bennett says: The higher in hierarchy, the less you tend to explain why. Actually, explaining your decisions is a “low status behaviour”. When rationality meets power, rationality looses, every time.

Ouch! I hope that isn't always the case, but, thinking about it, in some cases…

No doubt this causes big waste. Simon gives an exampel: An organisation had a wonderful idea for a project – an idea that would prevent young men from dying in car accidents. But eventually measurements showed that more (!) young men died. Instead of immediately stopping the project (and save young boys lives) they chose to think that measurements were invalid.

Say hello to Fear and Anger

But can we fight this deeply human mechanism? Bennett decided to learn from the psychology masters – engineer way – to find smart tools. His recipe: Start with yourself. Recognize your feelings, but stay soft! (“equanimity”, is Bennetts word of choice here). If we accept that feelings affect our actions at work, we can discuss it and be more rational about it.

The world would improve if we could act more rational, based on facts rather then feelings (or in fact research shows you have to involve both).

Old fashioned methods are used to avoid blame

If you are a decision maker, you will be held responsible. Not pleasant, when failing.

I believe that is why (in spite of proven unproductive) waterfall methods are still popular. By using them we defer the blame to someone else. In end of project you typically say “the requirements were wrong”.

That’s why some project leaders still dislikes effect goals. Effect goals is tricky because it demands us to answer frightening questions like “Why are we doing this? Can we prove that people like and will use this stuff?”. This can be very scary in an organisation that's not prepared of being somewhat wrong. Embrace wrong!

Share the responsibility!

But I want to stop projects from escalating! How would this help? This a mix of what I understood from Bennett and my own conclusions:

– Share the responsibility with the leaders! says Bennett.

This should, in my opinion, be done in truly cross-functional team, aiming for effect goals. And being slightly wrong should be part of the method, on our way ahead to a really useful solution.

“I don´t know. Yet.”

Developing system is complex, because the reality is complex. You have to make experiments, search the right solution.

– One of the most dangerous flaws, says Bennett, is to oversimplify. When it is complex, as it usually is when developing something, it doesn’t help to view it as more simple. Old-fashioned methods like waterfall methods, are constructed to work when we can predict future. We seldom can: Predicting how users will behave in the future, with a not yet excising service? Be prepared to be wrong, and to adjust.

I also wish we more often could say: I don´t know! (But let us make research, create a hypothesis based on data, and prove it right or wrong)

Yay, I was wrong – early 

Prove your idea wrong instead of prove it right. It takes courage. It is a change of mind set, but view it as a success (at least if done early, before any waste) and a method to be successful. That is, if I understood Bennett right, part of Toyota Kata-idea, that the work shop is about: Toyota Kata for the Mind.  

What do you think? Can we – by accepting that feelings are part of everything – become more rational, and hopefully be able to say “I was wrong”?

Design for Engagement, a workshop with Susan Weinschenk 

$
0
0

Susan Weinschenk gave one of the most memorable talks at From Business to Buttons 2016. It was about robots and how they are going to be a big part of our life. Her workshop a day earlier was about something else, how to make design that actually makes a difference. 

In the workshop “Design for Engagement” Susan talked about how our mind and senses work. Sometimes they work with us, sometimes against us but mostly they just work without us thinking or knowing about what’s going on. The workshop covered a lot and I recommend reading Susan’s books if you want to learn more. Here are just few things that I found especially interesting:

All about communication

Design is more than just good looks, it's about communication. The design should say something about you and at the same time make people feel, think and hopefully do something. It’s not mind control, just good communication. A good designer has to know more then just the target audience. He/she needs to understand the psychology and biology of people, including vision, hearing and thinking. There is a reason for what sticks and why. A few years ago I would tell you that (neuro) psychology and design have nothing in common. Now I know better. 

The unconscious versus the conscious

Most mental processing is unconscious. Our thoughts, in just one second, is actually just a small portion of all the signals our brain process every second. 

There is an invisible line between the conscious and the unconscious. What we recognise as an independent thought sprung from our conscious mind is based on many factors from the unconscious. So our unconscious mind actually tells us what to think.

Think about the experience of buying a new car. Everything is carefully designed; all of your senses are addressed. The fast looking exterior, the comfortable chairs, the distinct new car-smell and the solid “thunk” sound when the car door closes.

So when you think that you have come with a smart and logical decision your subconsciousness have already made it for you. You are putting words of reason on that gut feeling. Nobody buys a car because it just feels good. Right…? Because if it feels good it’s suddenly not that expensive, environment friendly, have a tot of space and so on. 

Think Fast and Learn Slow

Susan refers to Daniel Kahneman, the author of the bestseller “Thinking Fast and Slow” and his definition of two kinds of thinking.

System 1: the easy, intuitive and fast one. This is our normal mode, driven by instincts and routines.

System 2: is the analytic, hard-core thinking. It takes time and energy, and we avoid it as much as possible. Couples messages that needs System 2 are often ignored. This has nothing to do with intellect. Even smart peoples brain like to go on autopilot. (No wonder we find most commercial being so superficial.)

But… when you have more time and want the user to actually remember or learn something the System 2 is your man. People actually learn better the harder they have to work for it. So a dense and complex scientific text is actually better for learning than nicely designed, easy to read popular science magazine. So what we prefer have nothing to do with what actually gets results. Why can’t things ever be easy … 

I’m good with faces

Of course you are. Your brain has a dedicated area just for faces and facial expression. If you think about it, an awful lot of our communication happens in our faces. That’s why we have to enrich texting with emojis, to give our words a facial expression.

Faces grab our attention. It’s no coincidence that every magazine cover has a big face smiling at us, trying to make a connection. We can use the face in the picture to look at something (for instance an amazing product or a submit button) and make our viewer to look in the same direction. The best way to make the viewer to take action is to display a photo of a strong positive reaction. It may sound cheesy but it works. 

Focus on the peripheral vision 

One of the parts I found most interesting was about peripheral vision (PV). We often talk about centre of interest, and where to lead the eye, but we seldom mention the rest. The surrounding is not meaningless wasteland, it’s actually a majority of your vision. When you see something interesting in a corner of your eye it’s where you look next. So the PV is a doorstep to your focal vision.

The PV even helps your orientation and decides if you are in the right place. It would take a tremendous amount of time to focus on every detail to find your way to a certain spot. The PV brings you the essence in a microsecond. It also registers danger much faster than the focal vision. Now you don’t have to be eaten by the lion or get hit by the buss that you saw in the corner of your eye. Thank you evolution. 

So for example: You visit a random website. The company is trying to sell you a service or a product. Whats your first impression:  What does the big pictures on the top of the page say? What feelings does the person express, where is she/he looking and why? And what about your copy? Does it appeal to the System 1 with easy to process information or does it address System 2 with a promise of learning something new? 

It all sums up into one experience. And you as a designer are in control of the experience. Treat it with care. 

Golden Krishna: Screen-based is not the solution

$
0
0

At From Business to Buttons Golden Krishna spoke about the idea that the best interface is no interface. Golden wants us to solve the real problems and not routinely think of a screen-based interface as the best solution.

The answer to a design problem is not to make an app. To be innovative is not to slap a screen on something. UX design is not the same as UI design. Golden Krishnas talk at From Business to Buttons was one of the most appreciated.

Golden shared 3 principles in order to design solutions that doesn’t depend on screens:

1.     Embrace typical processes instead of screens

2.     Leverage computers instead of serving them

3.     Adapt to individuals

In his talk Golden gives different examples for his principles. For example he refers to a door-opening app to prove his first principle. When all needless interactions have been reduced it ends up to be a back pocket app that unlocks the door while the phone is still in the pocket. Nothing else...

I really enjoyed Golden’s talk; it’s full of humour and at the same time it was very inspiring. He got a lot of laughs for example when he shows how our screen based thinking also has found it’s way outside actual screens: 3D tooth paste, 3D chips and sunglasses with HD vision(?). I also like how he uses his book to read out parts that points out some of the design absurdness our screen-based thinking leads to.

But Golden is still hopeful, and thinks that the no-screen interface will be a non-isssue in the future. He has great hope that we won’t be drowning in screens that will take our attention away from what really matters. Instead he wants all design aims to solve real problems in the smartest and most effective way, where the user doesn’t have to be bothered with needless decisions and/or screens.

 


How to re-design a City

$
0
0

Our CEO is one of the consultants working in the Denver project. On From Business to buttons he gave a talk called Transforming a City: Re-designing Denver.

Kjell Persson is inUse CEO. Since autumn he, and other service designers from the inUse team, has been working in Denver, helping them become a smarter and more sustainable city.

From a sustainability perspective our planet undoubtedly is at a very critical point. Awareness among political leaders, industrial leaders and the general public is growing. There is enormous potential to achieve positive changes by building smarter and more sustainable cities.

A lot of cities across the globe look at each other, share learning’s and copy efforts as we speak. inUse is part of that change. So how do you go from idea to project in the smart city era? Which tools can designers use to be a part of the change? We barely just started our journey with the City of Denver, but really wanted everyone to get a glimpse of what kind of work we are doing.   

The talk was filmed at From Business to Buttons 2016. If you want to see more videos from the conference be sure to follow our Youtube channel, or check in regularly in the next couple of weeks.

Vi vill ha mer av allt – 4 enheter per person 2018

$
0
0

Medan många tillverkare satsar på att trycka in så många funktioner som möjligt i de smarta telefonerna verkar det inte vara vad konsumenterna vill ha. Gartner tror att situationen är den motsatta – vi vill ha ännu fler gadgets, för olika ändamål.

Analyshuset Gartner uppskattar att det idag finns 7,8 miljarder installerade uppkopplade enheter som smartphones, surfplattor och wearables. Om tillväxten fortsätter i ungefär samma takt kommer siffran att vara 8,3 miljarder om två år.

De tror också att användare på mogna marknader kommer att ha fler än en eller två enheter. Vi kommer snart vara uppe i minst tre eller fyra per person. Grundenheterna kommer vara smartphones, surfplattor, enheter med dubbla funktioner och notebooks. De mer nischade enheterna kommer dock växa till sig rejält, till exempel smarta klockor, hälsoband, smart glases och helt nya typer av uppkopplade prylar som till exempel smarta betalningskort och kameror.

– Kombinationen av att fler och fler snabbt tar till sig ny teknik, snabbare nätverk och att människor vill/behöver vara konstant uppdaterade för att ta fler beslut "på språng" kommer att leda till att ännu fler enheter behövs, säger Anshul Gupta, research director på Gartner.

Jeff Veen: Let's design a creating culture

$
0
0

Having listened to Simon Bennet and Jeff Veen amongst other great talks at FBTB 2016 I can not help to wonder if we instead of asking “how to build a great product?” should be asking and in fact answering “how do we handle disaster?”

Why do some products become great products and reach great success while others do not? As an UX strategist I am often asked to help clients along a transformation journey from good to great. In most cases the focus is on setting up processes/practices for “building the right product” (BIM) and “building the product the right way” (Agile/Lean).  

But what if we have all these processes in place; we listen to our users, we have designers and engineers working together, we iterate and prototype and much much more, and still don´t succeed in making the leap to greatness? What more can we do?

Jeffrey Veen was one of the speakers at From Business to Buttons on April 15. In his talk, named “Designing Culture”, he pointed out that “Everything is connected and everything breaks”. It is your reaction, as the leader or as the team member, to that breakage that will determine whether you'll make or break a great product.

How do we handle disaster best? By creating a healthy and positive culture, where the team feel safe and trust each other. As Jeff Veen points out, culture is not something that just suddenly emerges but something that you create, every single day. Jeff shared a story on how he and his team have designed their work environment to build trust and respect. To summarize, it all comes down to:

1. Creating an environment that fosters communication or ”communication compression” as Jeff put it.

2. Creating an environment that fosters teamwork.

3. Creating an environment that is free from scapegoats.

Does it sound easy? Or obvious? According to Jeff it’s not, and a lot of companies seldom or never accomplish a truly creative, healthy and positive culture. To get the best hands-on advice – check out the video!

And, next time you ask yourself  “How do we build great products?”, take a moment to think about how your work culture supports your team or organization to do great work and start the change there.  

Att designa för hela livslängden

$
0
0

Patricia Moore gav ett av de mest minnesvärda föredragen på årets From Business to Buttons. Hennes engagemang för inkluderande design lämnade ingen oberörd.

Den svenska journalisten och författaren Ester Blenda Nordström wallraffade redan 1914 som piga på en bondgård, medan den tyske Günter Wallraff som bland annat arbetat som turkisk gästarbetare har fått ge namn åt metoden. 

En föregångare som gick ännu längre när hon som 26-åring klädde ut sig till 85-årig tant, komplett med rörelsehämmande klädsel, obekväma skor, öronproppar och grumliga glasögon, är den legendariska Patricia Moore, som var en mycket uppskattad talare på årets From Business to Buttons-konferens.

Som nyutexaminerad industridesigner försökte hon förgäves vinna gehör för idén att utforma ett kylskåpshandtag så att även en åldrig släkting skulle kunna öppna kylskåpet med reumatiska händer. Kommentaren hon fick av en chef löd: ”Pattie Ann, vi designar inte för dom människorna. Vi designar för normala människor, vanliga människor”. Detta blev den utlösande faktorn som några år senare, 1979, fick henne att i tre års tid utforska USA och Kanada som en gammal, utsatt människa.

Patricia Moore har vigt sitt liv åt att lobba för ”Universal Design” eller ”inkluderande design”, och ett av hennes viktigaste budskap är att vi alla har en potential som god design kan möjliggöra. (Ett bra exempel på god, inkluderande design är förresten de vanliga enhandsblandare vi förväntar oss att hitta i kök och badrum, men som togs fram som hjälpmedel för användare med svaga händer.)

Patricia Moore avslutade sitt fängslande föredrag med att läsa högt ur ett rörande brev hon hade fått från ett ålderdomshem i England, som en gammal kvinna hade lämnat efter sig. Hon beskrev hur hon innerst inne fortfarande var ett barn, en ung kvinna, och så vidare även om kroppen och sinnet hade åldrats, och hur frustrerande det var att inte bli behandlad med respekt. 

 

Dear US designers... welcome to Sweden

$
0
0

Worried about what might happen if Trump becomes President? Welcome to Sweden.

During our recent conference From Business to Buttons, many of our US guests expressed worry, or even fear, of what might happen if Donald Trump was to become President.

US Designers. We empathize with your situation, and I would therefore like to extend my hand, and say Welcome to Sweden.

Sweden already has one of the world's most vibrant design communities, and a strong tradition within the design field. Within the digital design space, Sweden has in recent years also produced some truly amazing products, such as Minecraft, Spotify, and Candy Crush.

Also. Free healthcare and education, and paid maternity/paternity leave for everyone. I promise, this kind of socialism does not hurt. ;)

Still not sure? Send me an e-mail, or call a Swede, and we’ll tell you more.

Welcome to Sweden.

Viewing all 865 articles
Browse latest View live